Friday, October 21, 2011

Grattis, Bela Lugosi!

Igår, den 20 oktober, skulle skådespelaren Bela Lugosi ha fyllt år. Det råkade nämligen Sara komma över och klart att en sådan händelse måste upp i bloggen. Här nedan kommer lite slumpvald fakta om honom för er som är intresserade.

Lugosi föddes den 20 oktober 1882 i Ungern. Ni som ännu inte sett mästerverket Dracula från 1931 borde ta er en titt då han där gör sin super-roll. 


Han var även med i filmen White Zombie från 1932 där han spelar en voodoomästare som, eftersom han är ute efter en vacker kvinna, förvandlar människor till zombies. Riktigt bra rulle!


Bela Lugosi hette egentligen Béla Ferenc Dezsõ Blaskó och hans första dokumenterade roll är redan från 1907. Hans filmdebut var 1917.

Lugosi flyttade efter en rad omständigheter till USA där han fick roller i ett antal stumfilmer. 1927 fick han en stor framgång i scenuppsättningen av Dracula som visades på Broadway under ett år, och som ju senare upprepades som succé i filmversionen. Efter det påbörjade han arbetet som monstret i Frankenstein men hoppade sedan av filmen. Enligt honom var det för att det inte fanns någon dialog, men andra källor säger att det var för att producenten Carl Laemmle Jr inte gillade hans provfilmning. Som vi alla vet fick Boris Karloff rollen men det hindrade inte att Lugosi och Karloff medverkade tillsammans i en rad filmer under 30-talet.


Bela som "skurken" Igor i Son of Frankenstein från 1939

Sminkas till Igor

Publiken associerade alltid Lugosi med hans roll som Dracula och på grund av det fick han nästan bara roller som skurk i filmer. Han hade ekonomiska svårigheter och fick ta de roller han erbjöds, dvs nästan bara roller i b-filmer.
En bi-roll fick han dock i en film som Greta Garbo spelade huvudroll i, Ninotchka (1939), som var en komedi. 

Lugosi hamnade i ett tungt drogmissbruk. Det finns bilder på honom under rehab men de är väldigt sorgliga så jag väljer att inte lägga upp några här. Det är inte så vi vill minnas honom.
På 50-talet träffade Lugosi på Ed Wood och fick så medverka i flera av dennes filmer. 

Lugosi ska ha varit en trevlig, älskvärd man som tyckte om att underhålla. Han var alltid artig, hade ett trevligt språk och ville hjälpa de som hade det sämre ställt. Han spelade mycket på Darcula-rollen och brukade ge intervjuer liggandes i en kista (coolt!). Han var gift flera gånger och fick en son, Bela Jr. 


Lugosi gick bort den 16 augusti 1956 i Los Angeles. Han älskade sin Dracula-cape och det sägs att hans önskan var att en dag bli begravd i den och att önskan besannades.

4 comments:

  1. Grym man som ser ondast och stiligast ut i White Zombie verkligen! En av de bästa tillsammans med Schreck, Karloff och Lee! Grattis Lugosi!

    ReplyDelete
  2. Riktigt grym man som var riktigt bra på det han gjorde! :)

    ReplyDelete
  3. TJA. Har du nå tips på hur jag ska sminka mig på halloween? Jag ska vara tjejversionen av Freddy Krueger. (http://freddykruegercostume.org/wp-content/uploads/2009/09/womens-adult.jpg) Jag hade tänkt ha vita eller röda linser.. och jättesvart runt ögonen och sota lite.. Hade velat ha en massa gojs som ser ut som den riktige freddys men jag är inte så bra på sånt :P haha

    ReplyDelete
  4. Elise: Ah kul idé! :) Ett tips jag har om du vill sminka så det ser ut lite som den ärrvävnad Freddy har kan du testa på att försiktigt dutta ganska många nyanser mörkare foundation/concealer på små områden i ansiktet så det ser lite fläckigt/ojämnt/brännskadat ut. Glöm inte att pudra över (gärna med ett transparent puder) så att det håller sig "fint" hela kvällen. Lycka till och hoppas du blev nöjd med svaret. :)

    ReplyDelete