Tuesday, February 21, 2012

Skriv på om Du bryr dig!

PANAMA: Oro för demonstranter från urfolksgrupp efter det att två dödades.
 
Två demonstranter dödades och enligt uppgifter över 40 människor skadades den 5 februari när polis skingrade en demonstration som hölls av en urfolksgrupp

Den 30 januari demonstrerade medlemmar av Ngäbe-Buglé-folket mot en ändring i ett lagförslag som de anser kommer att leda till byggandet av hydroelektriska projekt på gruppens markområden i provinserna Chiriquí, Veraguas och Bocas del Toro i norra Panama. Sedan dess har protesterna växt och delar av den panamerikanska landsvägen har blockerats av tusentals demonstranter.

Den 5 februari sköts Jerónimo Rodríguez Tugri ihjäl i Chiriquíprovinsen och över 40 andra, inklusive poliser, skadades. Den 7 februari kom uppgifter om att Mauricio Méndez, en annan demonstrant, hade dödats - omständigheterna kring hans död är fortfarande oklara.

Det har förekommit uppgifter från människorätts-och miljöaktivister att polisen utövat övervåld för att skingra demonstranterna, inklusive användningen av skjutvapen som ledde till Jerónimo Rodríguez Tugris död.

Det är sannolikt att protesterna kommer att fortsätta och Amnesty fruktar att fler människor kommer att dödas eller skadas om statens säkerhetspolis använder övervåld mot demonstranterna. Därför påminner Amnesty de panamanska myndigheterna om reglerna i FN:s Uppförandekod för tjänstemän inom brottsbekämpande myndigheter. Amnesty vädjar också om oberoende, fullständiga och opartiska utredningar av Jerónimo Rodríguez Tugris och Mauricio Méndez död.


Skriv under här och visa att Du bryr dig!

2 comments:

  1. Done!

    Och tack förresten. Kul du gillade sminkningen^^
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jättebra! :) Ja det är klart, den var skitfin! :D

      Delete