Friday, August 5, 2011

the Beyond

När vi var i Gbg häromveckan hittade jag Fulcis "the Beyond" för en billig peng på Andra Långgatan. Många "nu ska ögat ploppa/dras ut-scener", hehe. Roligt och brutalt för den tiden. En trevlig film, helt enkelt och jag blir som vanligt sugen på mer.


"Det ska sägas med en gång att "The Beyond" är absolut inte för alla. Man kan se redan i inledningen att det är Fulci som står för regin. Vi förflyttas tillbaka i tiden till 1927 då en mobb går in på hotellet. De bryter upp dörren till en till synes helt vanlig man och piskar honom med kedjor så skinnet slits sönder. Sedan drar de ner honom i källaren och spikar upp honom på en vägg. Innan de murar igen rummet häller de frätande cement över honom. Efter det följer med jämna mellanrum chockeffekt på chockeffekt. Den ena värre än den andra. Fulci är i sitt esse och försöker överträffa sig själv. Fågelspindlar från helvetet äter på en förlamad mans ansikte, ögon trycks ut och en hals slits av. I en scen rinner det ner syra i en kvinnas ansikte, och kameran dröjer kvar och zoomar in när ansiktet smälter i vad som känns som flera minuter. Mycket onödigt, men samtidigt också ett fascinerande tidsdrag."


Den är ju klassad som en av de läskigaste filmerna som gjorts och jag kan förstå att folk blev skitskraja när de såg den när den kom, 1981. En bra skräckrulle med mycket zombieinslag. Gillar musiken med, påminner om bandet Goblin som ju gjorde musiken i Argentos "Suspiria". Jag måste beta av fler filmer av dessa italienska filmskapare!



2 comments:

  1. ...Och riktigt skrämmande skådespelare också! Såg helt skumma ut. Som bruttan med flätor, uuuuj. :D

    ReplyDelete
  2. saralove: haha ja bruttan som jag trodde var en man. :P

    ReplyDelete